Eva Braun
Dom omladine Beograda
17. decembar 2011.

19. decembar 2011.

 
 
 
  Bečejski sastav Eva Braun, vlasnik jednog od najboljih ovogodišnjih diskografskih izdanja, uspešno je promovisao svoj novi album Playback u Domu omladine.

Dilema da li su hvalospevi izrečeni njihovom novom dvostrukom CD-u Playback, u izdanju Odličnog hrčka, opravdani ili ne traje taman toliko koliko je potrebno da se presluša ovaj album. Jeste da smo ih čekali dosta dugo, ali vredelo je. Teško je odoleti zavodljivosti njihove muzike i jedino što vam preostaje jeste da se prepustite nekom imaginarnom putovanju koje vam budi sećanja na čas u prirodi kad ste na jagodnim poljima puštali zmajeve uz osmeh na licu. Sada su tu novi favoriti kao što su "U izgnanstvu", "Posle tebe", "Istra", "Primenjena ljubav"...
U koncertnu promociju novog albuma Eva Braun je krenula u postavi
Goran Vasović (gitara, vokal), Petar Dolinka (vokal, gitara), Milan Glavaški (gitara, vokal), Zvonko Stojkov (Gitara), Goran Obradović (bas) Ljubomir Rajić i gostujući klavijaturista. Pred sobom su imali zadatak da opravdaju visoka očekivanja svih onih koji su ih slušali i gledali ranije kao i mladih poštovalaca njihovih pesama, koji su došli u velikom broju.

Pre Eve Braun nastupio je novosadki punk rock sastav Red Union, koji je ostavio pozitivan utisak na publiku koja je pristizala u salu Amerikana, svojom žestokom svirkom ali i stavom protiv nasilja i fašizma, što je za svako poštovanje.



Negde oko 22:00 na binu su izašli članovi grupe Eva Braun a koncert su započeli numerom koja otvara album Playback, pesmom "Mlečni put", a zatim su usledili provereni aduti kao su "Evergin" i "Bečej noću" i nova pesma "Slaganje vremena". Neverovatna količina žičanih instrumenata na jednom mestu, što nije tako neobično kad su oni u pitanju, rezultirala je sjajnim gitarskim zvukom uz maksimalno korišćenje višeglasja u kome su dominirali Vasović i Dolinka.
Dobroj atmosferi na koncertu doprineli su i gosti, prijatelji benda, koji su im, svako na svoj način, pomogli tokom karijere. Prvi od njih bio Tomislav Toma Grujić, renomirani rock novinar (B92), poznat po prepoznatljivom glasu, britkim komentarima a kao što smo mogli da vidimo i gitara mu nije stran instrument, tako da se "Vrteška" zavrtela još brže.



Posle više od deset godina izveli su pesmu "Tvoj grad" sa albuma Everest, a uskoro smo čuli ko je Vasketova omiljena glumica ( "Meg Ryan Blues") i jedan od omiljenih autora, član slavnih The Beach Boys-a ("Brian Wilson").
Drugi gost ove večeri bio je čovek koji je učestvovao u snimanju aktuelnog singla "Primenjena ljubav", Vladimir Kolarić Kole, frontmen Velikog prezira, koga je publika toplo pozdravila aplauzom.
Tokom izvođenja numere "Odvedi me iz ovog grada" na bini se pojavio poslednji gost, glumac Sergej Trifunović, na čiji je predlog Eva Braun obradila ovu pesmu grupe Film.

Koncert se nastavio miksom starih ("Sasvim običan dan", "Jagodna polja", "Zmajevi", "Aljaska") i novih pesama koje su tokom prethodnog period uspešno promovisale album Playback ("Posle tebe", "Okreni moj broj" i "Istra"). U samom finišu regularnog dela koncerta čuli smo energičnu "Malu prodavnica užasa", izvanrednu "U izgnasntvu" i elegantni "Lavirint".



Posle kratke pauze usledio je prvi bis ("Tako je čudno zar ne" i "Ne dozvoli") a zatim i drugi, na kome je Vaske izveo pesmu "Nataša" koju je komponovao za svoju ćerku. Pošto se koncert protegao daleko u novi dan iskoristio je priliku da joj čestita rodjendan, što su prisutni propratili aplauzom. "Hajde sanjaj me sanjaj" bez Vlade Divljana ali sa gore navedenim gostima, označio je kraj druženja sa ekipom iz Bečeja za ovaj put.

Šta reći za nastup koji je trajao više od dva i po sata, u toku koga smo čuli više od 30 pesama, a izvođači dali i svoj poslednji atom snage publici koja je to znala za ceni, osim da Eva Braun ovom svirkom konkuriše za jedan on najboljih domaćih koncerata koje smo videli ove godine.


Fotografije sa koncerta


tekst, foto & video - nebojša mićković

 
 

set lista


Mlečni put
Evergin
Bečej Noću
Slaganje vremena
25. avgust
Vrteška
Nauči me da govorim
Tvoj grad
Sva tvoja ćutanja
Osmeh
Meg Ryan Blues
Sada ne znam gde sam ...
Cabaret noire
Primenjena ljubav
Brian Wilson
Kamene ruže
Sve što gubiš to sam ja
Prisluškivanja
Povedi me da hodam
Odvedi me iz ovog grada
Popmoderna
Sasvim običan dan
Posle tebe
Jagodna polja
Okreni moj broj
Zmajevi
Aljaska
Istra
Mala prodavnica užasa
U izgnanstvu
Lavirint


Bis br. 1
Tako je čudno zar ne
Ne dozvoli

Bis br. 2
Dugi oproštaj
Nataša
Hajde sanjaj me sanjaj
 

koncerti


Električni orgazam
Dom omladine Beograda
09.12.2011.




Hladno pivo
Hala sportova Novi Beograd
02.12.11.




Svremenaši/Drugi način
Dom omladine Beograda
12.11.11.




Disciplin A Kitschme
Dom omladine Beograda
11.11.11.




Kanda Kodža i Nebojša
Dom omladine Beograda
04.11.11.




30. Skopje Jazz Festival
17.10. - 24.10.11.




Brian Ferry
Beogradska Arena
20.09.11.